Η ΕΕ και η Λατινική Αμερική

Το μάθημα είναι προπτυχιακό μάθημα επιλογής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και παρέχεται στα ελληνικά.  Είναι ανοικτό σε φοιτητές/τριες άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ. Το μάθημα προσφέρει μια διεξοδική εξέταση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής. Καλύπτει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις και διερευνά το ιστορικό πλαίσιο, την τρέχουσα δυναμική και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο ηπείρων. Ακολουθώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση, το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις, μελέτες περίπτωσης, διαδραστικές συζητήσεις και διαλέξεις από εμπειρογνώμονες στις σχέσεις ΕΕ-Λατινικής Αμερικής.

Το μάθημα ξεκινά με μία εισαγωγή στα πολιτικά συστήματα, την πολιτική και την κοινωνία της Λατινικής Αμερικής. Περιλαμβάνει μια επισκόπηση της περιοχής στο σύνολό της με ανάλυση και μελέτη τόσο συγκεκριμένων χωρών (Μεξικό, Βραζιλία, Κολομβία …) όσο και εγκάρσιων ζητημάτων (εξωτερική εξάρτηση και περιφερειοποίηση, κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, εκδημοκρατισμός και ο ρόλος των διαφόρων ολιγαρχιών, ο ρόλος της θρησκείας). Μετά από μια ιστορική, γεωπολιτική και γεωγραφική επισκόπηση της Λατινικής Αμερικής εντοπίζει και προσπαθεί να εξηγήσει κοινά χαρακτηριστικά και διαδικασίες στη γένεση και ανάπτυξη των χωρών και τον ρόλο τους στο περιφερειακό πλαίσιο και τις διεθνείς σχέσεις.

Στη συνέχεια, το μάθημα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα θέματα στη Λατινική Αμερική (όπως τον ρόλο της θρησκείας, την παρουσία του στρατού, την προώθηση εθνοτικών πολιτικών, την άνοδο της κοινωνίας των πολιτών, την αγροτική μεταρρύθμιση και το θέμα της ιδιοκτησίας γης, την πολιτική και οικονομική βία και την παρουσία και τον ρόλο των ΗΠΑ.

Το τελευταίο μέρος του μαθήματος επικεντρώνεται στις σχέσεις ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Ξεκινά με τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο πλευρών, από την αποικιακή περίοδο και τον αντίκτυπό τους στη σύγχρονη διαπεριφερειακή δυναμική, καθώς και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πριν φτάσει στη σημερινή εποχή. Αναλύει το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με επί μέρους κράτη και περιφερειακούς οργανισμούς της Λατινικής Αμερικής και εξετάζει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις (όπως η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur) και τις προκλήσεις στις σχέσεις αυτές (δασμοί, γεωργία και βιωσιμότητα). Τέλος, διερευνά πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, όπως η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική, η μετανάστευση, η περιβαλλοντική συνεργασία και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σειρά διαλέξεων

  1. Εισαγωγή – γεωγραφικό, ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο της Λατινικής Αμερικής
  2. Η κληρονομιά της αποικιακής περιόδου και ο σχηματισμός εθνικών ταυτοτήτων
  3. Επαναστάσεις και αναταραχές: Μεξικό, Κούβα, Νικαράγουα
  4. Λαϊκισμός και νεολαϊκισμός: Περονισμός στην Αργεντινή
  5. Στρατός και πολιτική – Η σκοτεινή δεκαετία και οι δικτατορίες: Χιλή και Ουρουγουάη
  6. Η βία ως πολιτικό εργαλείο και ως υποκατάστατο του κράτους: Κολομβία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ
  7. Ο ρόλος της Εκκλησίας – από τη θεολογία της απελευθέρωσης στον Πάπα Φραγκίσκο
  8. Πολιτικοί θεσμοί και προσπάθειες περιφερειακής ολοκλήρωσης
  9. Η ΕΕ και οι σχέσεις με τη Λατινική Αμερική – ιστορία και θεσμικέςπαράμετροι
  10. Οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ και Λατινικής Αμερικής
  11. Πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις στις διπεριφερειακές σχέσεις.
  12. Προκλήσεις για το μέλλον

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο