Ιστορία και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

Το μάθημα είναι υποχρεωτικό προπτυχιακό μάθημα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και παρέχεται στα ελληνικά. Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στην μελέτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από μια ιστορική και θεωρητική οπτική. Αρχικά εξετάζει την εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τη διαδικασία διαμόρφωσης της σημερινής Ε.Ε. στο πλαίσιο της μεταπολεμικής ιστορίας της ηπείρου. Πέραν τούτου, το μάθημα αναλύει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης τόσο μέσα από το πρίσμα των θεωριών περιφερειακής ενοποίησης όσο και εμπειρικά με βάση τα συγκεκριμένα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Ένωση. Τέλος, οι διαλέξεις εισάγουν τους φοιτητές στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και παρουσιάζουν την εξέλιξή τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Το μάθημα είναι ανοικτό σε φοιτητές/τριες από άλλα Τμήματα του ΑΠΘ.

Η σειρά των μαθημάτων έχει ως εξής:

  1. Το φαινόμενο της περιφερειακής ενοποίησης πριν τον 20ό αιώνα. Τα μεσοπολεμικά σχέδια για την συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών. Τα κινήματα της Αντίστασης. Το Μανιφέστο του Βεντοτένε. Παράγοντες που επέδρασαν στην ενοποίηση. Η γένεση των ομοσπονδιακών κινημάτων μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.  Το Συνέδριο της Χάγης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης.
  2. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Οι καινοτομίες της υπερεθνικής ενοποίησης. Οι προσπάθειες για την Πολιτική Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα.
  3. Η γένεση της Ε.Ο.Κ. Στόχοι και θεσμικό πλαίσιο. Η εδραίωση του κοινοτικού συστήματος ενοποίησης κατά τη δεκαετία του 1960. Η διάσταση υπερεθνισμού-διακυβερνητισμού. Ο συμβιβασμός του Λουξεμβούργου.
  4. Η Ε.Ο.Κ. κατά τη δεκαετία του 1970. Η πρώτη διεύρυνση.
  5. Οι θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1980. Το σχέδιο συνθήκης του 1984. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Η ενιαία αγορά.
  6. Η Ευρώπη μετά το Τείχος. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεσμικά χαρακτηριστικά και πολιτικές.
  7. Η εμβάθυνση και η κοινοτικοποίηση της Ένωσης. Οι συνθήκες του Άμστερνταμ και της Νίκαιας. Η διεύρυνση προς την Ανατολική Ευρώπη.
  8. Η συνταγματοποίηση της Ένωσης. Η Συνταγματική Συνθήκη και η Συνθήκη της Λισσαβώνας.
  9. Οι κρίσεις της ΕΕ – κρίση της Ευρωζώνης, Brexit, covid-19 και οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις.
  10. Οι θεσμοί της ΕΕ – Το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  11. Οι θεσμοί της ΕΕ – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  12. Οι θεσμοί της ΕΕ – Η Επιτροπή
  13. Οι θεσμοί της ΕΕ – το Δικαστήριο της Ένωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για το μάθημα, δείτε https://qa.auth.gr/el/class/1/600267294/M1/edit

Μετάβαση στο περιεχόμενο