Αναπληρωτής Καθηγητής
Ο Γιώργος Ανδρέου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής, ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών στην ΕΕ και οι σχέσεις Ελλάδας – Ε.Ε. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων (Κριτική, Αθήνα 2022), Η νεοθεσμική προσέγγιση της πολιτικής (Κριτική, Αθήνα 2018) και Η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα (Παπαζήσης, Αθήνα 2007), άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Έχει επίσης επιμεληθεί το ειδικό αφιέρωμα της επιστημονικής επιθεώρησης Περιφέρεια “Ο μελλοντικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2021-2027” (τχ. 8, 2019), το ειδικό αφιέρωμα της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης “Θεσμοί, Δημόσιες Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα” (τχ. 40, Ιούλιος 2013), και συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Cohesion Policy and Multi-levelGovernance in South East Europe (Routledge, Οxon 2011).
Επίκουρη Καθηγήτρια
Η Ευτυχία Τεπέρογλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο Πολιτική και Εκλογική Κοινωνιολογία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 έως και το 2014 κατείχε θέση ερευνήτριας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (MZES) του Πανεπιστημίου του Mannheim της Γερμανίας, ενώ για τρία χρόνια εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Κοινωνιολογικών Σπουδών και Έρευνας του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Λισαβόνας (CIES-IUL). Επίσης, έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια ερευνητικά δίκτυα μελέτης των εκλογών και των πολιτικών ελίτ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα εκλογικής και πολιτικής συμπεριφοράς, συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, πολιτικής αντιπροσώπευσης, ευρωσκεπτικισμού και μεθοδολογίας έρευνας. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται η μονογραφία Οι άλλες «εθνικές» εκλογές. Αναλύοντας τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα 1981-2014 (Παπαζήσης, Σειρά Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική, Αθήνα 2016) καθώς και η επιμέλεια (μαζί με τον Hermann Schmitt) του συλλογικού τόμου The 2014 European Parliament Elections in Southern Europe: still Second Order or Critical Contests?, South European Society and Politics series, Routledge, 2016. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Από τον Οκτώβριο του 2022 είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Erasmus Module με θέμα “The transformative impact of EU integration in Southern Europe: electoral politics, institutions and society” (EUPolSur). Από τον Μάρτιο του 2022 συντονίζει το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon “Towards a new era of representative democracy – Activating European citizens’ trust in times of crises and polarization” (ActEU).
Καθηγήτρια
Η Λίνα Παπαδοπούλου είναι Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ και κατέχει έδρα Jean Monnet «Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού». Σπούδασε Νομική (πτυχίο, ΑΠΘ, 1993 και μεταπτυχιακό, Trier Γερμανίας, 1994), και Πολιτική Θεωρία (μεταπτυχιακό London School of Economics, 1999), ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Ανόβερο με υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1994-98). Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια-υπότροφος Marie Curie στο LSE (1999-2001) και στο ΑΠΘ (2001-02), όπου και εκλέχθηκε Λέκτορας το 2004. Τα κυριότερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο, τη σχέση ελληνικού-ενωσιακού δικαίου, τα δικαιώματα στον πολυεπίπεδο συνταγματισμό, στη δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα, στην ισότητα και την απαγόρευση διακρίσεων, στην ελευθερία του λόγου, τη θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας και, τέλος, σε θέματα βιοηθικής.
Ερευνητής
Ο Νίκος Γαϊτενίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του το 2015 από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής του πορείας, έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (2016–2021), το Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2016), το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (2020), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (2021–2023), και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (2024). Η ακαδημαϊκή του διδασκαλία περιλαμβάνει μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχει διατελέσει συντονιστής και εμπειρογνώμονας σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα Erasmus+, Jean Monnet, JUSTICE, Civil Justice, EuropeAid, και Twinning. Τ Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, στα κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, στις πολιτικές ισότητας και κατά των διακρίσεων, στις πολιτικές ισότητες και συμπερίληψης καθώς και στην προστασία των μειονοτήτων. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε αυτούς τους τομείς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση του διαλόγου για την κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα στην Ευρώπη.
Εξωτερική Συνεργάτης
Εξωτερικός Συνεργάτης
Ο Αντώνιος Παράσογλου είναι Πολιτικός Επιστήμονας. Αποφοίτησε το 2021 από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. , ενώ στο ίδιο τμήμα ολοκληρώνει σήμερα το μεταπτυχιακό του στον τομέα της Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εργάζεται στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας από το 2023, ενώ από το ίδιο έτος υποστηρίζει διοικητικά και επιστημονικά το Κοινό Αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «European Studies» (Double Degree Master Program) του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης και Ταμίας του για τα έτη 2020-2021, με σημαντική δράση στα τοπικά κοινά της πόλης. Αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Αποφοίτων του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης.